Siyah Beyaz Fotoğraf Nedir

Nedir siyah beyaz fotoğraf, neden siyah beyaz fotoğraf daha çok tercih ediliyor, siyah beyaz fotoğrafı bu kadar popüler yapan nedir, siyah beyaz fotoğrafın bir sırrı var mıdır? Bu tipte bir çok soru havalarda uçuşuyor.
Ben bu yazıyı sürekli güncellemeye devam edeceğim. Sebebi de zamana ve bilgiye göre konu sürekli güncelleniyor . 🙂

Öncelikle siyah beyaz fotoğrafı teknik olarak tanımlayalım. Siyah beyaz fotoğraf; içerisinde siyah ve beyaz rengin olduğu ve gri skala daki 11 rengi içerisinde olan fotoğraftır, ilk ve son kısımlarda yani 1 ve 11 kısmında belli ölçüde toleransı vardır.
Bu konunun daha anlaşılır olabilmesi için konu başlığına bir fotoğraf ekledim.
Bu açıklama bu konunun renk kısmındaki teknik tanımlaması.

Siyah beyaz fotoğraf dediğimiz zaman, konuya sadece renk kartelası olarak bakmak yanlış bir tanımlama olur, çünkü konu derin ve geniştir.

Renk konusu fotoğrafın anlatımı konusunda çok önemli bir kısmı kaplıyor.
Bazı fotoğraflar derdini anlatırken renklerden soyutlandığı zaman konuya daha odaklı bir anlatıma sahip oluyor ama bazı fotoğraflarda da renkli olması konu bakımından daha etkili oluyor.
Burada üretimi yapan kişinin fotoğrafını sunarken karşı tarafa hissettirmek istediği duyguya ya da anlatmak istediği konuya göre tercih etmelidir.

Bu kısımda şunu belirtmeliyim kendi adıma hiç bir zaman beğeni odaklı bir üretim yapmadım, bu sanırım en tehlikelisi. Bir fotoğraf en son halini fotoğrafı üreten fotoğrafçı tarafından onun tercih ve düşünceleri doğrultusunda şekil almalıdır.

Siyah beyaz fotoğrafın renk konusunda bir soyutlama etkisi vardır. Odaklanmayı arttırır, renklerden sıyrılarak içerik odaklı bir fotoğrafa dönüşür. Daha dramatik bir hava oluşturur. Ama bu demek değidir ki her siyah beyaz fotoğraf dramatiktir diye enerjisi çok yüksek, eğlenceli siyah beyaz fotoğraflar da gördüm, ayrıca kendim de ürettim.

Etkili bir siyah beyaz fotoğraf üretmek istiyorsanız, teknik olarak becerilerinizi ve bilginizi arttırmalısınız. Bunu gerçekten beğendim dediğiniz fotoğraflar genelde teknik olarak emek verilmiş fotoğraflardır.

Bir fotoğrafın çekim anında belli eksikleri varsa en kötü siyah beyaz yapar geçeriz gibi bir yanlış bir hatalı bilgi ortaklıkta dolaşıyor, hayır bu mümkün değildir, o fotoğraf kötü bir siyah beyaz fotoğraf olur hatta gri bir fotoğraf olur.

Bu konudaki en büyük tavsiyelerimden biri ışık konusunu çok iyi bir şekilde öğrenip sürekli tecrübe etmeniz gerekiyor. ”Yaptım oldu” hepimizi hataya sürükler, olmadıysa tekrar tekrar deneyin eksiklerinizi araştırıp bulun.

Filmli fotoğraf zamanında karanlık oda vardı, şimdiki zamanda artık dijital fotoğraf makinalarının karanlık odası bilgisayar yazılımlarıdır, buna da aydınlık oda deniliyor. Eğer dijital bir fotoğraf makinası kullanıyorsanız mutlaka bilgisayar yazılımı kullanmayı bilmek zorundasınız, bunların en başında Photoshop ve Lightroom gelmekte.
Fotoğraf makinalarının üzerinde siyah beyaz fotoğraf çekerek o istediğiniz etkili sonuca ulaşamazsınız, kameranın üzerindeki yazılım size her zaman referans olacak sonuç sunar sadece.
Profesyonel dijital fotoğraf makinaları sonuç itibariyle asıl fotoğrafı ham görüntü olarak çeker bu da renkli bir dosyadır.

Hepimiz kendimizi geliştirmek için kaynakları inceliyoruz, günümüzde teknolojinin de yardımıyla bir çok kaynağa ulaşabiliriz. Google, sosyal medya ve paylaşım siteleri. BurAda dikkatli olmalısınız beğeni veya takipçi sayısı o fotoğrafın doğru veya kaliteli olduğu anlamına gelmez.
Konu fotoğraf olduğunda basılı mecraları tercih etmek daha doğru olacaktır. Baskılar yapılmadan önce bir çok kişi tarafından kontrol edilerek son tercih yapılmaktadır. Sonrasında kendinizi geliştirdikçe doğruyla yanlış birbirinden çok kolay ayrılır.

Son bir öneride bulunmam gerekirse de benim ilk öğrendiğim şeylerden bir tanesi, “Bir fotoğraf basıldığı zaman bitmiştir.” Mutlaka fotoğraflarınızın kaliteli baskılarını alın ve bakın, hissettiğiniz düşündüğünüz şeyle, gördüğünüz şey aynı hissi veriyor mu size.

Kendi üretimlerimden bazı sevdiğim fotoğraflarımı buraya ekleyeceğim, daha geniş bakış içinde web sitesinin photography kısmına geniş bir galeri oluşturacağım.

Son olarak da işin özüne inersek, yazımı büyük usta Henri Cartier’ in sözüyle sonlandırayım ; ” Fotoğraf makinasının en önemli parçası onun 30 cm arkasında durandır.” Henri Cartier-Bresson

Bir yanıt yazın